Österlens hällristningar i minibuss

Följ med på en spännande och lärorik resa ut till Österlens hällristningar. Vår moderna, luftkonditionerade minibuss tar dig till unika hällristningslokaler ute i det sydostskånska landskapet. Under totalt fyra timmar reser du med arkeolog Ann-Louise S Ferngård som såväl chaufför och guide. Hällristningarna är unika för Skåne och vi möts av människofigurer, yxor, skepp, hästar, solar och mycket, mycket mer.

Med det Österlenska landskapet utanför bilrutorna besöker berättar er guide om spännande saker som passerar, från hela vår historia. När minivanen stannar vid en hällristningslokal fokuserar vi i första hand på bronsålderns människor, deras liv, synen på döden, de mytologiska sagorna och framför allt hur hällristningarna passar in i allt detta. Motiven får sin förklaring genom arkeologiskt framgrävda föremål och historiska texter från södra Europa.

Du delar din upplevelse med endast maximalt 7 andra deltagare, vilket ger dig en unik tillgång till såväl guiden som hällristningarna. Upplevelsen genomförs på svenska eller engelska beroende på gruppens önskemål.


13/4, 27/4, 10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6,
16/8, 23/8, 30/8, 6/9, 13/9, 20/9, 27/9, 4/10, 11/10, 18/10

Måste förbokas!

1 350/person från 12 år


Loading…

Det här kan du vänta dig

Bussturen ger dig tillgång till Skånes talrikaste hällristningsområde, Österlen. Vi besöker hällristningen i Järrestad, den största hällristningspanelen med över 1 200 bilder, Simrislundsristningarna, 250 respektive ca 100 bilder och hällristningen i Gislöv med omkring 65 bilder. Föremål, ljud och kläder leder oss närmare de människor som en gång högg in sina bilder i hällarna. Bronsåldern blir vår huvudsakliga tidsperiod men stenåldern och järnåldern kommer givetvis också att beröras. 

Hällristningen i Simrislund, Yxornas häll, är den näst största panelen i sydöstra Skåne. Med 250 bilder och den med flest olika motiv är denna häll en upplevelse i sig. Här finns hästar, människofigurer, skepp och, givetvis, yxor.

Efter en mindre promenad på 15 minuter når vi till Stenkilsristningen. Här finns flera olika skepp och ögonkontakten med den danska ön Bornholm har här varit mycket viktig.

Bragestenarna i Gislöv är en lite men spännande häll. Med otroligt mycket att berätta ligger den inbäddad i ett fantastiskt gravlandskap.

Dansarens häll i Järrestad är belägen i ett magiskt landskap intill en mosse med gravar precis intill. Den stora hällristningspanelen som innehåller mer än 1 200 hällbilder från omkring 1 800-500 f. Kr.

Inklusive

 • Arkeolog Ann-Louise S Ferngård som guide och chaufför
 • Plats i bekväm och modern minibuss
 • Hällristningen i Järrestad (Dansarens häll)
 • Hällristningarna i Simrislund (Yxornas häll och Stenkilsristningen)
 • Hällristningen i Gislöv (Bragestenarna)

Exklusive

 • Transport till och från start och slutpunkt.
 • Mat
 • Dricksvatten

Avresa/återresa

 • Börjar och slutar vid Simrishamns station, Stenbocksgatan 7, Simrishamn

Ytterligare information

 • Ej för barn under 12 år
 • Ej handikappanpassad