Mat- och naturvandring med arkeologisk twist

Följ med på en unik heldagsvandring längs Skåneleden med arkeolog Ann-Louise S Ferngård och få en unik upplevelse av arkeologi, forntida smaker och härliga naturupplevelser. Under vår vandring från Brösarp till Kivik upptäcker vi landskapets hemligheter; vad har format det och vad döljer sig under marken. Sanddyner, gravfält, fiskelejen, dolda människoöden och gladornas skri från luften skapar den allra bästa mixen för en oförglömlig upplevelse.

Vid två tillfällen låter vi smaklökarna ta vid upplevelsen. Vid Havängsdösen slår vi oss ner och äter en lunch med smaker från forna tider. Väl framme i Kivik slår vi oss ner vid elden utanför Kiviksgraven där vi bereder och äter vår forntidsinspirerade middag. Ingredienserna är autentiska men Isabel Brummer på Taste Celebration har skapat recepten för den allra bästa matupplevelsen i modern tappning. Vandringen genomförs i liten grupp, max 15 deltagare, för bästa service till alla. Upplevelsen genomförs på engelska.

22/4, 19/5, 26/5,16/6, 18/8, 25/8 7/9 21/9
Måste förbokas!

1150 kr/person


Loading…

Det här kan du vänta dig

Vandringen går längs Skåneleden och börjar dramatiskt med att vi passerar Brösarps glagabacke. Här har otal många fått sona sina brott med livet. Ibland har omständigheter lett till straffet, ibland har livsval gjort att man hamnat här.

Under fortsatt vandring passerar vi såväl stampen som Bengtemölla och Bockamöllan. Båda är vattenkvarnar som genom historien använts till att mala säd av olika slag. Strax öster om dem kommer vi till Bosarps gamla bytomt.

Vandringen går i vacker natur längs med Verkeån, över museijärnvägen och vidare österut, mot havet. Vi passerar järnåldersgravar och hela gravfält tillhörande den forntida järnåldersstaden Maletofta. Väl vid havet slår vi oss ner och äter en måltid vid den fantastiska stenåldersgraven Havängsdösen. Med milsvid utsikt över havet smakar vi oss igenom forntidens smaker i en modern tappning.

När vi sen börjar vandra igen passerar vi nedanför platsen där Maletofta anlades på 200-talet. Många fantastiska berättelser och fynd kommer därifrån! Nu vandrar vi längs havet och kan se ut över den plats där träden fortfarande står som i en skog på havet botten. Där har den stått i nära 10 000 år!

Leden går vidare genom det gamla fiskelaget Vitemölla med sin fantastiska historia och nedanför Kiviks berömda marknadsplats. Vi passerar torkplatser för ålafiske, Kiviks kapell och Kiviks hamn för att till slut hamna vid elden bredvid det stora bronsåldersröset Kiviksgraven. Här bereder och äter vi en god måltid inspirerad av forntiden, pratar om våra upplevelser och avslutar sedan med ett besök inne i Kiviksgraven hällristningsbeprydda kammare.

Inklusive

  • Arkeolog Ann-Louise S Ferngård som guide
  • Mat
  • Entré till Kiviksgraven med er guide

Exklusive

  • Resa till och från start och slutpunkt
  • Dricksvatten

Avresa/återresa

  • Startar nordöst om Brösarp, Piratens rastplats Väg 9, Brösarp.
  • Avslutas vid Kiviksgraven, Bredarörsvägen 18, Kivik

Ytterligare information

  • Ej för barn under 12 år
  • Samma pris för alla åldrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *